De belofte van Voorschoten

Planet-C steunt lokale energietransitie die door jongeren wordt vormgegeven

Planet-C ondersteunt projecten die bijdragen aan een betere toekomst van Children & Climate. Het programma ‘De Belofte van Voorschoten’ sluit daar naadloos op aan.

De veelbesproken en uiterst noodzakelijke energietransitie komt niet vanzelf tot stand. Met alleen erover praten zijn we in 2050 niet zomaar overgeschakeld van olie en gas op wind en zon als duurzame energiebronnen. De gemeente Voorschoten vond het tijd voor actie en ontwikkelde samen met The Alignment House een eigen aanpak: ‘De Belofte van Voorschoten’.

Naast het bieden van informatie en bijdragen aan bewustwording, kent de aanpak een krachtige derde pijler. Plaatselijke jongeren, als grootste belanghebbende groep, ontwikkelen samen concrete acties die de overstap naar het gebruik van duurzamere energiebronnen in de eigen gemeente dichterbij kunnen brengen.

Een aanpak die volledig past bij waar Planet-C voor staat. De jeugd die aan het roer staat van de eigen duurzamere toekomst, verdient onze support. Planet-C is daarom een van de founders van ‘De Belofte van Voorschoten’ en levert met haar netwerk, kennis, ervaring en financiële ondersteuning een belangrijke bijdrage.

Naast Planet C en The Alignment House doen verschillende lokale organisaties – zoals The British School, Hockeyclub Forescate, gemeente Voorschoten en Rabobank – mee om de energiebelofte in Voorschoten (‘De Belofte van Voorschoten’) te realiseren.

De Nederlandse overheid heeft de internationaal afgesproken milieudoelstellingen vertaald in het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (RES). Concreet moet de CO2-uitstoot in 2030 zijn gehalveerd t.o.v. 1990. Alle 30 energieregio’s onderzoeken nu hoe zij deze energietransitie in de eigen regio het beste kunnen bewerkstelligen. Met het concept ‘De belofte van …’ wordt – met steun van Planet-C – belangrijke ervaring opgedaan.